Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ για την «Καμεράτα»



 ΠΡΟΣ :

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωστή Χατζηδάκη

Γενική  Γραμματέα  Εργασίας,  κα  Άννα  Στρατινάκη

Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Από το έτος 2013, ο Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος (Μ.Ε.Ο.Ε.), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Ορχήστρα «Καμεράτα», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τήρησης των υποχρεώσεών του απέναντι στο προσωπικό του, στο Δημόσιο και στους τρίτους.

Συνέπεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους ήταν να προβεί ο Οργανισμός σε απολύσεις 6 διοικητικών υπάλληλων και 3 μουσικών της Ορχήστρας που επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την αντισυμβατική συμπεριφορά του εργοδότη.

Υπήρξαν τελεσίδικες – εκτελεστές – αποφάσεις, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι απολύσεις  είναι άκυρες, και διατάχθηκε η επαναπρόσληψη και επιδικάστηκαν δεδουλευμένοι μισθοί, μισθοί υπερημερίας κ.λπ.

Το έτος 2015 παραιτήθηκε το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΕΟΕ και έκτοτε ο Οργανισμός παραμένει ακέφαλος και δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι παρά την έλλειψη Διοίκησης και χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο, όλα αυτά τα χρόνια φέρεται η Καμεράτα – δια των μουσικών της των οποίων δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις εργασίας – να λειτουργεί κανονικά δίνοντας συναυλίες. Το καθεστώς χρήσης του σήματος της ορχήστρας, ο τρόπος απασχόλησης του εναπομείναντος προσωπικού, η διάθεση των προϊόντων εκμετάλλευσης του σήματος της Καμεράτα κ.λπ. παραμένουν μέχρι σήμερα όλως αδιαφανή και πάντως είναι βέβαιο ότι ο ΜΕΟΕ (εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού) μη νόμιμα απασχολεί το προσωπικό του σήμερα μην καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία κ.λπ.

Διετάχθη οικονομικός έλεγχος της Ορχήστρας από το Υπουργείο Πολιτισμού στην εταιρεία Ορκωτών Λογιστών ΣΟΛ. Ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ διότι δεν παρουσιάστηκαν στους ελεγκτές όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Καμεράτα δηλαδή από τον πρόεδρο του απερχόμενου  Δ.Σ.  της Ορχήστρας κ. Θεόδωρο Στάθη και τον πρόεδρο  του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

Επισημαίνουμε ότι η Ορχήστρα φάντασμα, φιλοξενείται σε γραφεία, χρησιμοποιεί αίθουσες δοκιμών, τηλεφωνικό κέντρο, υλικοτεχνικό υλικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενός Οργανισμού δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να καταβάλει κανένα μίσθωμα. Τα γεγονότα αυτά έχουν πολλάκις καταγγελθεί από όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί.

Το πρόσφατο δημοσίευμα, μέσω του link, φέρνει στο φως την κατάσταση της Ορχήστρας από μουσικό του οποίου δεν έχει καταγγελθεί η σύμβασή του και αναφέρει ξεκάθαρα και φανερά όλα αυτά που καταγγέλλουμε από το 2015 έως και σήμερα στο Υπ. Πολιτισμού, στο Υπ. Εργασίας, στο Υπ. Οικονομικών αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως θα δείτε στο link που ακολουθεί, ο μουσικός κ. Ηλ. Σακαλάκ καταγγέλλει ότι παρ’ όλα αυτά η Ορχήστρα δίνει συναυλίες και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις με μουσικούς που διατίθενται από καλλιτεχνικό γραφείο, το οποίο δεν έχει τη νόμιμη εκπροσώπηση της Ορχήστρας, αφού, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ο νόμιμος εκπρόσωπός της είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

https://www.avgi.gr/tehnes/379868_i-ypoyrgos-adiaforei-i-kamerata-se-omireia

Επίσης φανερά δηλώνει ότι ο «ίδιος σταμάτησε να συμμετέχει σε συναυλίες της Καμεράτας το 2018, αφού «δεν ήθελα να εισπράττω κάποια μαύρα χρήματα ως ‘αμοιβή’, δίχως ένσημα και δίχως να δηλώνονται στο κράτος». 

Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω, για τις άμεσες ενέργειές σας που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση εξόφθαλμων αδικιών και των συνεπειών της αμφισβήτησης του πυρήνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Christmas Theater προσπαθεί να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραιτήσεις

  Τον Νοέμβριο του 2021 οι εργαζόμενοι στην υποδοχή κοινού στο  Christmas Theater  έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και μοίρασαν φυλλάδια για να γνωστοποιήσουν στο κοινό τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην εργασία τους, καθώς και την αιφνιδιαστική απόλυση συναδέλφου τους. Στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της εταιρείας σε σχέση με τον υπολογισμό των ωρών εργασίας τους, κάτι που μείωνε της συμφωνημένες απολαβές τους. Κατά την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας μετά το  lockdown  του Ιανουαρίου, η εταιρεία, με μία εκδικητική κίνηση, προχωρά σε απολύσεις ή προσπαθεί να εξωθήσει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες σε παραιτήσεις, υπό τον μανδύα της «οικειοθελούς αποχώρησης». Στεκόμαστε αυτονόητα στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζουμε τους αγώνες τους και θα τους συνδράμουμε σε κάθε βήμα του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Δεν θα ανεχθούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε κανένα τομέα της πολιτιστικής δραστηριότητας, το κόστος της πανδημίας. Δε

Η συγκρότηση του νεου ΔΣ του Σωματείου μας

Αγαπητά μέλη, συνάδελφ@ και φίλ@, Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στις εκλογές που προκηρύξαμε και διεξήχθησαν με δημοκρατικότητα, ομαλότητα και επιτυχία! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, λοιπόν, για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το ΔΣ μας είναι 7μελές και εκλέχτηκαν με αλφαβητική σειρά οι: Αλευράς Κωνσταντίνος Δάγλα Χρύσα Λούκας Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος Γιάννης Πετροπούλου Αλεξία Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Σπετσιέρης Γεράσιμος (Μάκης) Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Μαστοροδήμου Λίνα Δούβρη Ελένη Χατζησίμος Βαγγέλης Εκπρόσωποι μας στην ΠΟΘΑ: Αλευράς Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος Γιάννης Αντιπρόσωπος στο ΕΚΑ: Λούκας Κωνσταντίνος Ύστερα από την πρώτη μας Συνεδρίαση, η συγκρότηση μας ως ΔΣ έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αλευράς Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος: Σπετσιέρης Μάκης Γενική Γραμματέας: Πετροπούλου Αλεξία Ταμίας: Δάγλα Χρύσα Οργανωτική Γραμματέας: Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Επικοινωνία (social media): Πετροπούλου Αλεξία και Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Καλλιτεχνικές εκδηλώσ

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Christmas Theatre

Χθες έπεσε στα χέρια μας αυτή η προκήρυξη διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Christmas Theatre. Ο νόμος Χατζιδάκη, έχει φέρει μεγάλες αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά, και ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι υπομένουν όλα αυτά λόγω ανάγκης για να επιβιώσουν κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας για τους εργαζόμενους. Το ΣΕΘ είναι εδώ και παρακολουθεί τις εξελίξεις!   Καμία μόνη κανένας μόνος στον αγώνα για δίκαιες συνθήκες εργασίας