Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαδικασία καταγγελίας ανασφάλιστης εργασίας


 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 Μετά και τα πρόσφατα περιστατικά ανασφάλιστης εργασίας σε θέατρα και παραγωγές θεάματος, σας ενημερώνουμε για τον τρόπο που μπορείτε να καταγγείλετε περιπτώσεις υποδηλωμένης ή εξολοκλήρου ανασφάλιστης εργασίας.

Διευκρινίζεται ότι σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων (μισθοδοσία, μεροκάματα) αυτές καταγγέλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

 Μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου Δήλωση Απασχόλησης» (https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses),  με τη χρήση των κωδικών TAXIS ή κωδικών ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Μισθωτοί» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (http://www.efka.gov.gr) οι εργαζόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων, λόγω μη ή υποδηλωμένης ασφάλισης. Παρακαλούμε να διατηρείται τα αποδεικτικά υποβολής της καταγγελίας.

 Η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

 Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας:

Για να υποβάλλει ένας εργαζόμενος καταγγελία κατά επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει το ΑΦΜ της, ενώ για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία χρησιμοποιώντας το σχετικό ΑΜΕ (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη).

 ΠΡΟΣΟΧΗ:

Ο ασφαλισμένος που αποχωρεί ή απολύεται από την εργασία του, υποχρεούται μέσα σε ένα δωδεκάμηνο από την αποχώρησή του να δηλώνει, μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου Δήλωση Απασχόλησης», τις ημέρες εργασίας που πραγματοποίησε και δεν ασφαλίστηκε (σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 3 του Ν.2556/1997 (ΦΕΚ270/τ. Α?/24.12.97) όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 11 του Ν. 2972/2001 (ΦΕΚ291/τ. Α?/27.12.01).

 

Το Σωματείο αποτελεί τον βασικό και σταθερό πυλώνα στήριξης και βοήθειας των εργαζομένων. Για κάθε περίπτωση ανασφάλιστης ή υποδηλωμένης εργασίας, μη καταβολής μισθού, μη τήρησης των κανόνων υγείας και ασφαλούς εργασίας, παραβατικότητας ή εργοδοτικής αυθαιρεσίας κ.α. είμαστε μαζί για να υποστηρίξουμε κάθε εργαζόμενο. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Christmas Theater προσπαθεί να εξωθήσει τους εργαζόμενους σε παραιτήσεις

  Τον Νοέμβριο του 2021 οι εργαζόμενοι στην υποδοχή κοινού στο  Christmas Theater  έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας και μοίρασαν φυλλάδια για να γνωστοποιήσουν στο κοινό τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην εργασία τους, καθώς και την αιφνιδιαστική απόλυση συναδέλφου τους. Στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες της εταιρείας σε σχέση με τον υπολογισμό των ωρών εργασίας τους, κάτι που μείωνε της συμφωνημένες απολαβές τους. Κατά την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας μετά το  lockdown  του Ιανουαρίου, η εταιρεία, με μία εκδικητική κίνηση, προχωρά σε απολύσεις ή προσπαθεί να εξωθήσει τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες σε παραιτήσεις, υπό τον μανδύα της «οικειοθελούς αποχώρησης». Στεκόμαστε αυτονόητα στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζουμε τους αγώνες τους και θα τους συνδράμουμε σε κάθε βήμα του αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Δεν θα ανεχθούμε να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε κανένα τομέα της πολιτιστικής δραστηριότητας, το κόστος της πανδημίας. Δε

Η συγκρότηση του νεου ΔΣ του Σωματείου μας

Αγαπητά μέλη, συνάδελφ@ και φίλ@, Ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας στις εκλογές που προκηρύξαμε και διεξήχθησαν με δημοκρατικότητα, ομαλότητα και επιτυχία! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, λοιπόν, για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το ΔΣ μας είναι 7μελές και εκλέχτηκαν με αλφαβητική σειρά οι: Αλευράς Κωνσταντίνος Δάγλα Χρύσα Λούκας Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος Γιάννης Πετροπούλου Αλεξία Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Σπετσιέρης Γεράσιμος (Μάκης) Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι: Μαστοροδήμου Λίνα Δούβρη Ελένη Χατζησίμος Βαγγέλης Εκπρόσωποι μας στην ΠΟΘΑ: Αλευράς Κωνσταντίνος Παπαθύμνιος Γιάννης Αντιπρόσωπος στο ΕΚΑ: Λούκας Κωνσταντίνος Ύστερα από την πρώτη μας Συνεδρίαση, η συγκρότηση μας ως ΔΣ έχει ως εξής: Πρόεδρος: Αλευράς Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος: Σπετσιέρης Μάκης Γενική Γραμματέας: Πετροπούλου Αλεξία Ταμίας: Δάγλα Χρύσα Οργανωτική Γραμματέας: Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Επικοινωνία (social media): Πετροπούλου Αλεξία και Πολυχρονοπούλου Κατερίνα Καλλιτεχνικές εκδηλώσ

Λήγει αυριο η προθεσμία υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021

  Συνάδελφοι,   Υπενθυμίζουμε πως αύριο  20 Οκτωβρίου  λήγει η προθεσμία υποβολής μονομερών δηλώσεων στην πλατφόρμα  https://supportemployees. services.gov.gr/  για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2021.   Οι αιτήσεις αφορούν όσους συναδέλφους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών ( artandcultureprofessionals. services.gov.gr ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως και την 10η Ιανουαρίου 2021. Πρέπει να γίνουν δύο ξεχωριστές δηλώσεις μία για κάθε μήνα. Συνιστούμε να εκτυπώνετε το αποδεικτικό της αίτησης ή να το αποθηκεύετε σε ηλεκτρονική μορφή.   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το επίδομα το δικαιούνται και όσοι εργάζονταν τους μήνες αυτούς με μέρες ασφάλισης λιγότερες του αριθμού της πλήρους απασχόλησης μηνιαίως.   Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις πιέσεις για να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης όσοι συνάδελφοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021.